Γεύσεις από τις ομορφιές της Άνδρου

Άνδρος εικόνα του πελάγους

Πέρασαν δέκα και πλέον μέρες που επέστρεψα από την Άνδρο. Στο νου μου πάντα χαραγμένες οι ομορφιές του νησιού – όσες μπόρεσα να δω: η άγρια ομορφιά της Χώρας με τα κλασσικής αρχιτεκτονικής οικήματα. Η πλατεία με τον πλάτανο και την ωραία βυσσινάδα πριν την επίσκεψη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Το Μπατσί με την αμφιθεατρική του θέση, τα εστιατόρια, τα καφε, τα ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια. Το Γαύριο με τον περιστεριώνα ορόσημο βγαίνοντας απ’ το λιμάνι, ο Άγιος Πέτρος με το ξενοδοχείο Περράκη – τόπος όπου θα έβλεπες πάντα γνωστούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες από την Αθήνα, με την ταβέρνα όπου καθίσαμε και δίπλα μας ήταν μια μεγάλη παρέα ξένων – Άγγλων μας είπαν που οι γυναίκες μοιάζαν ως προς το κτένισμα, ντύσιμο: τουρίστες που έχουν την Άνδρο μόνιμο τόπο παραθερισμού τους. Εκεί ήταν που φάγαμε γεμιστά, τυροκαφτερή, σαρδέλλες – όλα πολύ ωραία φτιαγμένα. Μας κέρασαν και γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού κυδώνι.

Η ησυχία ήταν πάντα παρούσα καθώς πλησιάζαμε στο τέλος του Σεπτέμβρη και η τουριστική κίνηση είχε αραιώσει. Ήλιος, γαλάζιο, ησυχία κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων σαν διέσχιζες τα ανηφορικά δρομάκια του Μπατσίου. Μια οικογένεια Αμερικανών μπήκε σε ένα φούρνο εκεί βρισκόμουν και θα παράγγελνα εσπρέσσο φρέντο και αγόρασαν δυο-δυο τις τυρόπιτες, τις μικρές πίτσες, τα σταφιδόψωμα. Πλησίαζε νωρίς μεσημέρι και όλα ήταν σα να μην υπήρχε τίποτε να θυμίζει την εικόνα της πρωτεύουσας όπου το άγχος, η κίνηση, η φασαρία στέκονται πάντα παρόντα εμπόδια, στο ήρεμο ξετύλιγμα της μέρας.

Η Άνδρος διαθέτει πολλές ομορφιές – μια από αυτές είναι και το σπιτικό φαγητό, η φρεσκάδα και η ποικιλία των φαγητών που φτιάχνουν. Το βράδυ πριν την αναχώρηση μας φάγαμε στο Μπατσί στην παραλιακή μύδια με ρύζι. Ήταν περίφημα. Το ρύζι λιγοστό τα μύδια άφθονο ενώνονταν με συνδετική γεύση του σαφράν, μαζί με λίγο άνιθο. Σαν επιδόρπιο πάλι το γιαούρτι με το κυδώνι γλυκό.

traditionalAndros

΄Παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου και η Σουμάδα!

Παντού συναντάς μαγαζιά με τις παραδοσιακές γεύσεις της Άνδρου όπως αμυγδαλωτά αλλά και με ντόπια προϊόντα όπως λάδι, ελιές

Τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της Άνδρου – αμυγδαλωτά, καλσούνια, παστιτσάκια, σουμάδα καθώς και τα κοσμοπολίτικα γλυκά του ανδριώτη μάστορα Δημητρίου Γαλανού, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στην παράδοση του τόπου – πάστα Νουγκατίνα, Αμυγδάλου, Σοκολατίνα, Τρούφα, Μιλφέιγ και σοκολατάκια που δε θα συναντήσετε πουθενά αλλού τα βρίσκεις στο ζαχαροπλαστείο του Καλλιβρούση στο Γαύριο.

traditionalAndros_pastitsakia

Αμυγδαλωτα Παστιτσάδα

Οι χειροποίητες δημιουργίες όπως το παντεσπάνι, η σουμάδα, τα μπομπονιεράκια συγκαταλέγονται στις σταθερές επιλογές ενός παραδοσιακού ανδριώτικου γάμου.

Σύμφωνα με την παράδοση της Άνδρου, τα γλυκά δεν ήταν ενταγμένα στην καθημερινή ζωή του τόπου.
Τα έφτιαχναν σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις.  Γι’αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές φύλαγαν τα καλύτερα υλικά που διέθετε το ανδριώτικο σπίτι. Πάντως στο «Ευτυχία» του Γαβρίου είχαν και γλυκό Pavlova.

πληροφορίες, εικόνες από kallivroussis.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s