Τα γράμματα του Χέμινγουεϊ

hemingwayLetters
Έρνεστ Χέμινγουεϊ – Μια ζωή στο χαρτί

Μια ζωή στο χαρτί

hemingwayLetters_ban2
Ο Χέμινγουεϊ διατηρούσε αλληλογραφία όπως ήταν φυσικό εκείνες τις εποχές που άλλα μέσα επικοινωνίας δεν υπήρχαν. Ήταν ένας φανατικός του είδους μπορεί άνετα να πει κανείς! Ο Δ΄Τόμος αφορά στα χρόνια 1929 – 1931 – μια διετία γεμάτη από τα ταξίδια Αφρική (1933), Ισπανία (1937), Κούβα (1928, που αποτέλεσε αργότερα – μετά το 1940, τη μόνιμη βάση του στη Finca Vigia, κοντά στην Αβάνα) και τις εντυπώσεις ενός δημοσιογράφου που ποτέ δεν εξαντλείτο στη φαινομενική θεώρηση των πραγμάτων – συχνά απογοητευτική αλλά ήξερε να αντλεί την κρυμμένη ομορφιά που ακόμη και τα άσχημα πράγματα π.χ. ο πόλεμος, (Α΄τόμος), θάνατος (Γ΄τόμος) εμπεριείχαν – σαν θεατής πάντα μετέχων στα δρώμενα που τον συνάρπαζαν.

Στη συλλογή αυτή των επιστολών περιλαμβάνονται και παλιότερες επιστολές όμως αφορούν τον πετυχημένο πλέον μυθιστοριογράφο μετά τη δημοσίευση του «Αποχαιρετισμός στο όπλα» (A Farewell to Arms / 1929). Ο Χέμινγουεϊ την περίοδο αυτή είναι ένας καθιερωμένος πια συγγραφέας. Το μη μυθιστορηματικό έργο – έργο πραγματεία, «Θάνατος το Απομεσήμερο» (Death in the Afternoon / 1932) μια σε βάθος ανάλυση του εθίμου των ταυρομαχιών στην Ισπανία «Bullfighting» γράφεται αυτή την εποχή του ταξιδιού στην Ισπανία (Παμπλόνα) – όπου και τελούνταν αγώνες ταυρομαχιών.

Στις επιστολές παρατηρούμε έναν άνθρωπο με ζεστασιά και ενδιαφέρον για τους φίλους του και την οικογένεια του, διοργανώνοντας μικρές εκδρομές για ψάρεμα ή κυνήγι αλλά και μακρινότερες εξορμήσεις όπως ταξίδια σε Γαλλία και Ισπανία. Παρά την ενόχληση στο χέρι του από ένα δυστύχημα με το αυτοκίνητο το 1930, ο Χέμινγουεϊ γράφει ή υπαγορεύει συνέχεια, με δύναμη και περιγραφικό οίστρο αντάξιο μιας πληθωρικής και χαρισματικής προσωπικότητας με τη συγγραφική δεινότητα που τον επέβαλε σαν πασίγνωστο συγγραφέα με τη γλαφυρή, γεμάτη χρώματα και ζωντάνια πρόζα .

Ο συγκεκριμένος  4ος και τελευταίος τόμος των επιστολών αφορά στην αλληλογραφία του συγγραφέα που εκδόθηκε από τις Σάντρα Σπάνιερ, Μίριαμ Μαντέλ καλύπτοντας τη διετία 1929-31. Οι άλλοι τρεις τόμοι διαδοχικά καλύπτουν τα έτη: 1907-1922, 1923-1925, 1926-1929

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.